Řada lidí nedá na oslazený čaj dopustit. Med v kombinaci s citrónem nejenže krásně voní, ale i chutná. Kdo by nemiloval ranní probuzení šálkem horkého čaje? Je ale tento postup vůbec správný? Med do horké vody zní skoro jako varování před ztrátou všech důležitých látek i vitamínů. Jak je to doopravdy? Zkrystalizovaný med, který navíc usedne na lžíci nemusí nutně znamenat, že se kvalita medu zhoršuje. Problémům předejdete jinak. Jak?
Med nikdy nevařte
Med nasbíraný od pracovitých včel přináší řadu zdravotních
benefitů, které ocení řada z vás hlavně v období sychravých dní a častých
nemocí. Tento unikátní a jedinečný produkt by se však nikdy neměl
vystavovat slunci ani vysokým teplotám. Pokud máte doma tmavou spíž, zásoby
medu schovejte raději tam a do chladu. Teplota by se měla pohybovat nanejvýš do
25 stupňů Celsia. Jedná se hydroskopický materiál, který vstřebává také pachy z
blízkého okolí. Jakmile necháte med v lednici otevřený, není divu, že ztratí
příjemnou chuť i vůni. Med skladujte nejlépe v uzavřené nádobě, suchu i
temnu.
Pozor na zkvašení
Každý med nevydrží po otevření stejně dlouhou dobu. Pokud si
chcete dopřát šálek kvalitního čaje, je čas poohlédnout se po kvalitě medu,
který obsahuje méně vody. Med, který projde navíc fyzikální i chemickou
zkouškou zaručí lidem vždy bezprostřední kvalitu. Med by neměl obsahovat
pesticidy, antibiotika, ani vyšší podíl vody. Na přítomnost látek poukazuje
i přísně stanovený certifikát, kterým by měl med vždy přirozeně projít. Záruka
delší trvanlivosti naznačuje přítomnost antibakteriálních látek, i vyššího
podílu cukru. Ani u takového medu si nemůžete být jisti, že jde o zdravou
kořist.
Kvalitu medu vám poodhalí jednoduchý test
Do sklenice vody zanořte nejlépe lžíci medu. Pokud dojde k
okamžitému rozpuštění, nejedná se o pravý med. Med by měl po nějakou dobu i v
horké vodě udržet tvar. Není-li tomu tak, nezbývá nic jiného, než se
poohlédnout po sklenici medu přímo u včelaře.
Med, který nakapete na kousek savého papíru by neměl nikdy
prosáknout skrz. Takový med je nejspíše padělaný. Stejně tak, když ho smícháte
s trochou vody a přidáte pár kapek octa by neměl nikdy pěnit. Jeden litr
medu by měl být váhově vždy těžší. Pokud nedosahuje na váhu alespoň 1,4 kg,
nejedená se o kvalitní med. Kvalitní med se táhne, nikdy se hned tak
nerozpustí. I když ho naklopíte na talířku, měl by se spíše plošně roztékat. Z
talířku by neměl v žádném případě hned kapat.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Jak med použít do čaje
Čaj, který se chystáte zalít vroucí vodou nechte vždy
nějakou dobu zchladit. Čaj s bylinkami, nebo jedná-li se o zelený čaj zalévejte
vodou maximálně do 75 stupňů Celsia. Pokud ho dále budete chtít dochutit
medem, ohlídejte, aby nápoj neměl více než 60 stupňů Celsia. Jedině tak si
můžete být jisti tím, že nezničíte v medu všechny prospěšné látky.
Co med obsahuje
Existují dvě základní skupiny medu. Světlejší květový a
tmavší medovicový též označovaný jako med lesní. Díky obsahu glukózy a fruktózy
mění med svoji strukturu. Jakmile med zcukernatí, je na čase zamyslet se nad
jeho složením. Zcukernatělý med není totiž nikdy na škodu. Poukazuje
vlastně jen na to, jak s ním bylo během výroby zacházeno. Věřte, že se často
jedná o kvalitní produkt, který by vám doporučili nejraději i sami
včelaři. Pokud budete potřebovat med uvést do tekutého stavu, postačí ho na
chvíli nahřát na topení. Pozor ale na vysokou teplotu, med nepřehřívejte dlouho
a nikdo ho v žádném případě ani nevařte. Obsahuje spousta cenných látek.
Jakých?
Kromě vitamínu A, B, i C je zdrojem minerálních a stopových
prvků. Obsahuje železo, vápník draslík, hořčík, fosfor i sodík. Ve spojení s
cibulí či citronem pomůže i řadě nemocí způsobených viry či bakteriemi. Pomůže
od nachlazení i běžné chřipky. Lipový med napomáhá kupříkladu i ve chvíli
nachlazených průdušek. Usnadňuje vykašlávání hlenu, urychluje léčení. Řada
generací na něj nedá dopustit.
Zdroje informací: https://living.iprima.cz/bydleni/ostatni/med-nejcastejsi-myty
https://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-poznat-kvalitni-med-30000427.html
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková


Komentáře
Okomentovat