Přeskočit na hlavní obsah

Med v čaji a další hádanky: Jaký je správný postup

Řada lidí nedá na oslazený čaj dopustit. Med v kombinaci s citrónem nejenže krásně voní, ale i chutná. Kdo by nemiloval ranní probuzení šálkem horkého čaje? Je ale tento postup vůbec správný? Med do horké vody zní skoro jako varování před ztrátou všech důležitých látek i vitamínů. Jak je to doopravdy? Zkrystalizovaný med, který navíc usedne na lžíci nemusí nutně znamenat, že se kvalita medu zhoršuje. Problémům předejdete jinak. Jak?



Med nikdy nevařte

Med nasbíraný od pracovitých včel přináší řadu zdravotních benefitů, které ocení řada z vás hlavně v období sychravých dní a častých nemocí. Tento unikátní a jedinečný produkt by se však nikdy neměl vystavovat slunci ani vysokým teplotám. Pokud máte doma tmavou spíž, zásoby medu schovejte raději tam a do chladu. Teplota by se měla pohybovat nanejvýš do 25 stupňů Celsia. Jedná se hydroskopický materiál, který vstřebává také pachy z blízkého okolí. Jakmile necháte med v lednici otevřený, není divu, že ztratí příjemnou chuť i vůni. Med skladujte nejlépe v uzavřené nádobě, suchu i temnu. 

Pozor na zkvašení

Každý med nevydrží po otevření stejně dlouhou dobu. Pokud si chcete dopřát šálek kvalitního čaje, je čas poohlédnout se po kvalitě medu, který obsahuje méně vody. Med, který projde navíc fyzikální i chemickou zkouškou zaručí lidem vždy bezprostřední kvalitu. Med by neměl obsahovat pesticidy, antibiotika, ani vyšší podíl vody. Na přítomnost látek poukazuje i přísně stanovený certifikát, kterým by měl med vždy přirozeně projít. Záruka delší trvanlivosti naznačuje přítomnost antibakteriálních látek, i vyššího podílu cukru. Ani u takového medu si nemůžete být jisti, že jde o zdravou kořist. 

Kvalitu medu vám poodhalí jednoduchý test

Do sklenice vody zanořte nejlépe lžíci medu. Pokud dojde k okamžitému rozpuštění, nejedná se o pravý med. Med by měl po nějakou dobu i v horké vodě udržet tvar. Není-li tomu tak, nezbývá nic jiného, než se poohlédnout po sklenici medu přímo u včelaře. 

Med, který nakapete na kousek savého papíru by neměl nikdy prosáknout skrz. Takový med je nejspíše padělaný. Stejně tak, když ho smícháte s trochou vody a přidáte pár kapek octa by neměl nikdy pěnit. Jeden litr medu by měl být váhově vždy těžší. Pokud nedosahuje na váhu alespoň 1,4 kg, nejedená se o kvalitní med. Kvalitní med se táhne, nikdy se hned tak nerozpustí. I když ho naklopíte na talířku, měl by se spíše plošně roztékat. Z talířku by neměl v žádném případě hned kapat. 

Foto: Pixabay


Jak med použít do čaje

Čaj, který se chystáte zalít vroucí vodou nechte vždy nějakou dobu zchladit. Čaj s bylinkami, nebo jedná-li se o zelený čaj zalévejte vodou maximálně do 75 stupňů Celsia. Pokud ho dále budete chtít dochutit medem, ohlídejte, aby nápoj neměl více než 60 stupňů Celsia. Jedině tak si můžete být jisti tím, že nezničíte v medu všechny prospěšné látky. 

Co med obsahuje

Existují dvě základní skupiny medu. Světlejší květový a tmavší medovicový též označovaný jako med lesní. Díky obsahu glukózy a fruktózy mění med svoji strukturu. Jakmile med zcukernatí, je na čase zamyslet se nad jeho složením. Zcukernatělý med není totiž nikdy na škodu. Poukazuje vlastně jen na to, jak s ním bylo během výroby zacházeno. Věřte, že se často jedná o kvalitní produkt, který by vám doporučili nejraději i sami včelaři. Pokud budete potřebovat med uvést do tekutého stavu, postačí ho na chvíli nahřát na topení. Pozor ale na vysokou teplotu, med nepřehřívejte dlouho a nikdo ho v žádném případě ani nevařte. Obsahuje spousta cenných látek. Jakých?

Kromě vitamínu A, B, i C je zdrojem minerálních a stopových prvků. Obsahuje železo, vápník draslík, hořčík, fosfor i sodík. Ve spojení s cibulí či citronem pomůže i řadě nemocí způsobených viry či bakteriemi. Pomůže od nachlazení i běžné chřipky. Lipový med napomáhá kupříkladu i ve chvíli nachlazených průdušek. Usnadňuje vykašlávání hlenu, urychluje léčení. Řada generací na něj nedá dopustit. 

Zdroje informací: https://living.iprima.cz/bydleni/ostatni/med-nejcastejsi-myty

https://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-poznat-kvalitni-med-30000427.html

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...