Ohřev tekutin v mikrovlnné troubě představuje skutečné riziko. Nemělo by být pro ty, co mikrovlnnou troubu vlastní, zůstat zcela bez povšimnutí. Explodovat může mléko, stejně jako voda nebo čaj. I když mléko nepřijde k varu, může dosahovat více než 100 stupňů. Jistou roli ale hraje i to, v jaké nádobě tekutiny ohříváte. Čím více zvrásněný povrch nádoba má, tím více se teplo může na stěnu povrchu roztáhnout.
Proč je mikrovlnná trouba pro ohřev vody nevhodná
Rychlost mikrovlnné trouby zdaleka nikdy nepředčí bezpečnost
rychlovarné konve. Pokud vás i tato dobrá rada nad zlato nepřesvědčí, ohřívat
vodu v mikrovlnné troubě je vždy lepší na etapy. Tekutiny je dobré v
jednotlivých mezifázích míchat. Vyhnete se tak problému jménem popáleniny. Voda
v mikrovlnné troubě při prudkém a dlouhém zahřívání může explodovat. Nádoba se
rozletí zpravidla na kusy a voda tzv. vyskočí ven. Nádobu nikdy nezakrývejte
ani ji neplňte až po okraj. Po velmi krátké chvíli vždy kontrolujte teplotu
ohřívaných tekutin.
Při ohřevu nastavte troubu na střední stupeň
Používejte střední výkon a čas v rozmezí 20 až 30 vteřin. V
mezi čase tekutiny vždy promíchejte. Sklenice o objemu 250 ml by se při
výkonu 700 až 800 W neměla zahřívat nikdy déle než jednu celou minutu. Při
nedodržení pravidel obsluhy mikrovlnné trouby riskujete nejen prasknutí
sklenice, ale i explozi uvnitř trouby. Nemalým rizikem je i vznik popálenin.
Rozstříknutí vařící vody může zasáhnout ruce, obličej i
dýchací cesty. Na to je při jakémkoliv kroku vždy třeba včas pamatovat. Rizika
spojená s přehřátím se dají do jisté míry eliminovat. Při ohřevu tekutin je
vždy dobré vložit dovnitř dřevěnou paličku. Jedině tak může dojít bezpečně k
uvolnění páry. Mnohdy postačí i skleněná tyčinka.
Pro zelený čaj je ideální teplota kolem 70 až 80 stupňů
Celsia. Moderní rychlovarné konvice tuto nastavitelnou teplotu mají. V
tuto chvíli je možné zahodit i všechny starosti s mikrovlnnou troubou a vařit
čaj bezpečněji. Předejít nehodám lze jen s velkou opatrností.
Největší riziko představuje čirá voda. Nic při ohřevu
nebrání v tom, aby se teplota mohla zvýšit. Stejně tak je velkým rizikem
káva, nebo mléko. Oba nápoje obsahují tuky a bílkoviny. Ty rozepínají teplo
poměrně snadno, stejně tak i drobné částice v suspenzi.
I nerovnoměrný ohřev vody nese svá úskalí. Voda bez uvolnění
energie může vyskočit. Na uvolnění energie stačí lžička, mnohdy i obyčejná
čajový sáček. Na to je při manipulaci s mikrovlnnou troubou stále
pomýšlet.
Zdroje informací: https://www.petitchef.cz/articles/proc-muze-byt-ohrivani-sklenice-vody-v-mikrovlnne-troube-nebezpecnejsi-nez-si-myslite-aid-18429
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat