Přeskočit na hlavní obsah

Proč ohřívání vody v mikrovlnné troubě není dobrý nápad

Ohřev tekutin v mikrovlnné troubě představuje skutečné riziko. Nemělo by být pro ty, co mikrovlnnou troubu vlastní, zůstat zcela bez povšimnutí. Explodovat může mléko, stejně jako voda nebo čaj. I když mléko nepřijde k varu, může dosahovat více než 100 stupňů. Jistou roli ale hraje i to, v jaké nádobě tekutiny ohříváte. Čím více zvrásněný povrch nádoba má, tím více se teplo může na stěnu povrchu roztáhnout. 



Proč je mikrovlnná trouba pro ohřev vody nevhodná

Rychlost mikrovlnné trouby zdaleka nikdy nepředčí bezpečnost rychlovarné konve. Pokud vás i tato dobrá rada nad zlato nepřesvědčí, ohřívat vodu v mikrovlnné troubě je vždy lepší na etapy. Tekutiny je dobré v jednotlivých mezifázích míchat. Vyhnete se tak problému jménem popáleniny. Voda v mikrovlnné troubě při prudkém a dlouhém zahřívání může explodovat. Nádoba se rozletí zpravidla na kusy a voda tzv. vyskočí ven. Nádobu nikdy nezakrývejte ani ji neplňte až po okraj. Po velmi krátké chvíli vždy kontrolujte teplotu ohřívaných tekutin. 

Při ohřevu nastavte troubu na střední stupeň

Používejte střední výkon a čas v rozmezí 20 až 30 vteřin. V mezi čase tekutiny vždy promíchejte. Sklenice o objemu 250 ml by se při výkonu 700 až 800 W neměla zahřívat nikdy déle než jednu celou minutu. Při nedodržení pravidel obsluhy mikrovlnné trouby riskujete nejen prasknutí sklenice, ale i explozi uvnitř trouby. Nemalým rizikem je i vznik popálenin.

Rozstříknutí vařící vody může zasáhnout ruce, obličej i dýchací cesty. Na to je při jakémkoliv kroku vždy třeba včas pamatovat. Rizika spojená s přehřátím se dají do jisté míry eliminovat. Při ohřevu tekutin je vždy dobré vložit dovnitř dřevěnou paličku. Jedině tak může dojít bezpečně k uvolnění páry. Mnohdy postačí i skleněná tyčinka. 

Pro zelený čaj je ideální teplota kolem 70 až 80 stupňů Celsia. Moderní rychlovarné konvice tuto nastavitelnou teplotu mají. V tuto chvíli je možné zahodit i všechny starosti s mikrovlnnou troubou a vařit čaj bezpečněji. Předejít nehodám lze jen s velkou opatrností. 

Největší riziko představuje čirá voda. Nic při ohřevu nebrání v tom, aby se teplota mohla zvýšit. Stejně tak je velkým rizikem káva, nebo mléko. Oba nápoje obsahují tuky a bílkoviny. Ty rozepínají teplo poměrně snadno, stejně tak i drobné částice v suspenzi. 

I nerovnoměrný ohřev vody nese svá úskalí. Voda bez uvolnění energie může vyskočit. Na uvolnění energie stačí lžička, mnohdy i obyčejná čajový sáček. Na to je při manipulaci s mikrovlnnou troubou stále pomýšlet. 

Zdroje informací: https://www.petitchef.cz/articles/proc-muze-byt-ohrivani-sklenice-vody-v-mikrovlnne-troube-nebezpecnejsi-nez-si-myslite-aid-18429

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...