Fazole patří odnepaměti k nejvhodnějším druhům zdravé stravy bohaté především na vlákninu. V syrovém stavu však mohou být tyto drobné plody pro člověka i nebezpečné. Neměli bychom proto nikdy podceňovat jejich vlastní přípravu. Výživových hodnot mají dost jen do chvíle, než se syrové fazole dostanou tam, kam nemají. Jsou to především luštěniny, bohaté na vlákninu, minerály i skupenství nejdůležitějších vitamínů pro vaše tělo.
Syrové raději ne
V syrovém stavu obsahují nebezpečné jedovaté látky. Ve
větším i menším množství se po nich můžete i otrávit. Pozor na cizrnu, bílé
i červené fazole. Ty mohou po nesprávné úpravě v kuchyni obsahovat
nebezpečnou bílkovinu zvanou fytohemaglutinin, který slouží často v
zahradnictví některým rostlinám i jako prostředek proti některým škůdcům.
Hrst syrových fazolí
I malé množství fazolí může po konzumaci vyvolat nevolnost.
Nejčastěji způsobí zvracení, průjem, nebo bolest břicha. Při přípravě fazolí
proto dodržujte bezpečný postup. Fazole zprvu opláchněte a namočte přes
noc, nejlépe na dvanáct dlouhých hodin. Poté bude třeba vodu slít a vyměnit ji
za novou. Fazole po důsledném propláchnutí vařte vždy až do úplného změknutí
minimálně 15 až 20 minut. Nikdy je však v hrnci nesolte, mohly by vám během
vaší doby varu rychle zhořknout, a navíc i ztvrdnout.
Jak se zbavit fytohemaglutininu
K deaktivaci nebezpečného toxinu dochází jen ve chvíli, kdy
fazole povaříte na velmi vysokou teplotu. V ostatních případech je můžete
konzumovat ve formě tepelně upravených fazolí v podobě uzavřených plechovek. Právě
zakonzervované fazole jsou měkké, často bývají i příjemně ochucené. Dají se
konzumovat často i přímo z plechovky.
Co dělat v případě, že se setkáte s otravou
Nedovolte tělu díky masivnímu zvracení dojít až do fáze
dehydratace. Pijte vodu, dostatek tekutin je důležitý nejen pro zajištění
dostatečných tělních tekutin v těle, ale i pro snížení toxických látek ve
střevech. Postiženému můžete podat i několik tablet černého uhlí. Pokud
se k obtížím přidá i průjem a silná bolest břicha, je pomoc spíše na
odbornících. Pro bližší informace můžete volat na toxikologické centrum.
Odborníci jsou vám k dispozici celých 24 hodin denně. Úspěchem je, jednat
rychle a rozvážně.
Fazole chrání cévy, srdce i střeva
V mnoha případech správné úpravy pokrmu chrání fazole střeva před bakteriemi i škodlivými látkami. Posilují díky tomu i váš imunitní systém, snižují hladinu cholesterolu a jsou přínosem i mnoha velmi cenných látek. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny pomohou fazole často i od vzniku tzv. nepříjemných hemoroidů. Vyplatí se je proto konzumovat pravidelně, zařadit do jídelníčku je můžete prakticky kdykoliv.
Zdroje informací: https://www.denik.cz/zdravy-zivot/otrava-fazolemi.html
Náhledové foto: Pixabay


Komentáře
Okomentovat