Mozzarella není lehká, ani dietní, je to spíše nenápadná kalorická bomba. Každý gurmán dobře ví, že obsahuje hodně tuku, sacharidů, ale také bílkovin, jež jsou důležitou složkou pro náš organismus. To ale neznamená, že není výborná. Nálev, ve kterém je dodávána, ale vyléváme zbytečně. I ten má mnoho využití.
Zázračný nálev
Hodně kuchařů o tomto zázraku moc neví, a proto končí
syrovátková voda často v odpadkovém koši, resp. spíše ve dřezu. Vy ji ale nikdy
nevyhazujte, pro naše tělo má bohaté využití.
Syrovátková voda se k italskému sýru mozzarella pojí už od
nepaměti. Zlepšuje její chuť a po dobu uskladnění dodává sýru i její pružnou
texturu. Obsahuje řadu cenných látek, není to jen nálev, ve kterém by
mozzarella po celou dobu jen tak bezúčelně plavala. Součástí tekutiny jsou i
živé mléčné bakterie, které lze nadále dobře zužitkovat. Hodit se vám může na
dochucení omáček i k osídlení střevní mikroflóry. Pokud ji vyléváte do dřezu,
šidíte se o velmi blahodárné látky.
Obsahuje vápník, draslík i sodík
I malé množství syrovátkové vody postačí k lepšímu trávení.
Zamíchat ji můžete kupříkladu i do rizota, pokrm tak bude mít krémovější chuť.
Přidat se dá ale i do polévek či omáček. Dobře zahustí některá jídla a
nahradí tak běžnou jíšku. Díky vysokému obsahu vápníku pomůže i na správný
růst kostí. Syrovátkovou vodu proto recyklujte, v chladu vám v uzavíratelných
sklenicích vydrží klidně dva až tři dny.
Pečivo získá vláčnost i smetanovou chuť
Přidáte-li do těsta syrovátkovou vodu, zlepší se i
konzistence připravovaného těsta. Nalijte ho do těsta tolik, kolik ho bude
třeba. Těsto zvláční a dobře se i zapracuje. Výsledek bývá skvělý. Lehce
nakyslá chuť dodá pečivu vždy výraznější chuť. Pečivo bude po upečení na vrchu
krásně křupat a uvnitř bude vláčné.
Syrovátková voda se hodí zkrátka na všechno. Ocení ji i ti, kteří rádi pracují s přípravami marinovaného masa. Během doby pečení je třeba maso neustále podlévat, aby nebylo suché. Díky této vychytávce bude více šťavnaté. Jen uberte trochu soli, syrovátková voda už je i tak dost ochucená.
Součástí je i laktóza a vitamíny B
Pokud nálev z mozzarelly nevyužijete hned, postačí obsah
nalít do formiček či tvořítek na led. Alespoň tak nebudete vzácným obsahem v
krátké době tolik plýtvat. Do polévek vhodíte díky ledovým kostkám jen takové
množství, které bude na vaření třeba. Syrovátková voda tvoří v řadě receptů
vždy významnou úlohu. Nepodceňujte ji a raději si udělejte zásoby na horší
časy.
Část přidejte i do palačinek, ovesné kaše nebo třeba
smoothie. Získáte tak větší podíl bílkovin i lepší chuť.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/voda-z-mozzarelly/
https://plnyhrniec.dobrenoviny.sk/326644/nevylievajte-vodu-z-mozzarelly/
Náhledové foto: Luigi Versaggi, CC BY-SA 2.0, via
Wikimedia Commons
Autor: Lenka Straková


Komentáře
Okomentovat