Kdo z vás by nemiloval v sychravých dnech horký nápoj čaje? Čajový dýchánek je totiž skvělou příležitostí, jak se opět setkat se svými nejbližšími přáteli. Nic by se ale během přípravy nápoje nemělo přehánět. Pokud máte ve zvyku mačkat sáček čaje do hrnečku, pak si jen zbytečně zaděláváte na problém. Čaj vám díky tomu rychle zhořkne. Vyvarujte se těchto zlozvyků dříve, než bude úplně pozdě.
Nechte sáček volně plavat
Pytlíkový sáček čaje potřebuje prostor i správnou teplotu
vodu. Zelený či bílý čaj se v mnoha případech nelouhuje příliš dlouho. Jakmile
to s časem přeženete, nedivte se, že bude mít čaj poněkud zvláštní nahořklou
chuť. Nepodceňujte ani teplotu a objem vody ve kterém sáček čaje zpravidla
zanoříte.
Po louhování sáček okamžitě vyndejte
Mačkání sáčku po louhování uvolňuje hořkou chuť. Nechte
proto sáček raději volně plavat. Potřebuje kolem sebe dostatečný prostor proto,
aby mohl uvolnit dostatek aromatických látek. Chuť čaje by měla být jemná,
vyvážená a zároveň i dostatečně chutná. Pokud sáček příliš prudce stlačíte,
znehodnotíte tím prakticky celý obsah horkého nápoje.
Pozor na chemické látky
Čím více budete sáček od čaje mačkat, tím více se uvolní do
tekutiny tříslovin. Některé sáčky čajů mohou obsahovat chemické látky, nebo
dokonce i lepidlo. Aby sáčky mohly držet svůj stabilizovaný tvar, obsahují
často látky jako jsou například nylon, nebo polypropylen. Ty při rychlém
kontaktu s horkou vodou mohou uvolňovat i mikroplasty, které se dostanou do
čaje poměrně snadno. Plastový sáček může při nesprávném zacházení uvolnit
do hrnku až miliardu takovýchto částic.
Spolehněte se raději na vaše zásoby
Vědecké studie proto před sáčkovými čaji varují a doporučují
spíše ty, které jsou sypané, nebo jsou nasbírané z vlastní zdrojů zahrádky. Použít
můžete sušené lesní plody, ovoce nebo bylinky. Sušit doma na plechu můžete
třeba také mátu, heřmánek, šípky, jahody a jiné. Kousky sušeného ovoce chutnají
nejlépe ochucené medem.
Řada sáčků je bělena chlórem, nebo epilchlorhydrinem
Jedná se o látku, která jak je známo posiluje strukturu
papíru. Aby mohly sáčky lépe držet pohromadě, jsou ošetřeny zpravidla vícero
takovými chemickými látkami. Čajové sáčky proto vybírejte raději jen z
přírodních materiálů jako je například nebělený papír, bavlna, kukuřičný
škrob a jiné.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Minimalizujte nebezpečí
Vyvarujte se vždy chemickým obalovým materiálům. Vybírejte v
obchodech jen kvalitní značkové čaje. Přečtěte si na obalu vždy obsah sáčku.
Nepodceňujte nikdy doporučenou přípravu. Dodržujte čas i množství vody. U
některých čajů snižte v konvi teplotu. Záležet bude i na tom do čeho čaj
připravujete. Připravovat by se neměl v plastových ani kovových nádobách.
Vynechte při přípravách proto slitiny, i měď. Čaj připravujte nejlépe do
varného skla, či kvalitního porcelánu.
I dochucování má svůj čas
Sladíte rádi čaj medem? Pak byste neměli uspěchat jeho
vhodnou dobu. Stejně tak se snažte nechvátat, když budete přidávat citrónovou
šťávu, ta zastavuje při kontaktu s čajem veškeré louhování. Čaj může díky těmto
drobným pochybnostem změnit veškerou chuť. Med i citron přidávejte až ve
chvíli, kdy bude mít čaj kolem 60 stupňů Celsia. Neničte díky vysoké teplotě
vody prospěšné enzymy. Ty se v medu dají uchovat jen při nižší teplotě.
Zdroje informací: Proč byste neměli mačkat čajový sáček: mnoho lidí to neví
– iReceptář.cz
https://www.celostnimedicina.cz/mackate-cajove-sacky-co-se-z-nich-uvolnuje/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková


Komentáře
Okomentovat