Přeskočit na hlavní obsah

Jste zvyklí mačkat čajový sáček? Děláte chybu

Kdo z vás by nemiloval v sychravých dnech horký nápoj čaje? Čajový dýchánek je totiž skvělou příležitostí, jak se opět setkat se svými nejbližšími přáteli. Nic by se ale během přípravy nápoje nemělo přehánět. Pokud máte ve zvyku mačkat sáček čaje do hrnečku, pak si jen zbytečně zaděláváte na problém. Čaj vám díky tomu rychle zhořkne. Vyvarujte se těchto zlozvyků dříve, než bude úplně pozdě. 



Nechte sáček volně plavat

Pytlíkový sáček čaje potřebuje prostor i správnou teplotu vodu. Zelený či bílý čaj se v mnoha případech nelouhuje příliš dlouho. Jakmile to s časem přeženete, nedivte se, že bude mít čaj poněkud zvláštní nahořklou chuť. Nepodceňujte ani teplotu a objem vody ve kterém sáček čaje zpravidla zanoříte. 

Po louhování sáček okamžitě vyndejte 

Mačkání sáčku po louhování uvolňuje hořkou chuť. Nechte proto sáček raději volně plavat. Potřebuje kolem sebe dostatečný prostor proto, aby mohl uvolnit dostatek aromatických látek. Chuť čaje by měla být jemná, vyvážená a zároveň i dostatečně chutná. Pokud sáček příliš prudce stlačíte, znehodnotíte tím prakticky celý obsah horkého nápoje. 

Pozor na chemické látky 

Čím více budete sáček od čaje mačkat, tím více se uvolní do tekutiny tříslovin. Některé sáčky čajů mohou obsahovat chemické látky, nebo dokonce i lepidlo. Aby sáčky mohly držet svůj stabilizovaný tvar, obsahují často látky jako jsou například nylon, nebo polypropylen. Ty při rychlém kontaktu s horkou vodou mohou uvolňovat i mikroplasty, které se dostanou do čaje poměrně snadno. Plastový sáček může při nesprávném zacházení uvolnit do hrnku až miliardu takovýchto částic. 

Spolehněte se raději na vaše zásoby 

Vědecké studie proto před sáčkovými čaji varují a doporučují spíše ty, které jsou sypané, nebo jsou nasbírané z vlastní zdrojů zahrádky. Použít můžete sušené lesní plody, ovoce nebo bylinky. Sušit doma na plechu můžete třeba také mátu, heřmánek, šípky, jahody a jiné. Kousky sušeného ovoce chutnají nejlépe ochucené medem. 

Řada sáčků je bělena chlórem, nebo epilchlorhydrinem 

Jedná se o látku, která jak je známo posiluje strukturu papíru. Aby mohly sáčky lépe držet pohromadě, jsou ošetřeny zpravidla vícero takovými chemickými látkami. Čajové sáčky proto vybírejte raději jen z přírodních materiálů jako je například nebělený papír, bavlna, kukuřičný škrob a jiné.  

Foto: Pixabay


Minimalizujte nebezpečí

Vyvarujte se vždy chemickým obalovým materiálům. Vybírejte v obchodech jen kvalitní značkové čaje. Přečtěte si na obalu vždy obsah sáčku. Nepodceňujte nikdy doporučenou přípravu. Dodržujte čas i množství vody. U některých čajů snižte v konvi teplotu. Záležet bude i na tom do čeho čaj připravujete. Připravovat by se neměl v plastových ani kovových nádobách. Vynechte při přípravách proto slitiny, i měď. Čaj připravujte nejlépe do varného skla, či kvalitního porcelánu. 

I dochucování má svůj čas

Sladíte rádi čaj medem? Pak byste neměli uspěchat jeho vhodnou dobu. Stejně tak se snažte nechvátat, když budete přidávat citrónovou šťávu, ta zastavuje při kontaktu s čajem veškeré louhování. Čaj může díky těmto drobným pochybnostem změnit veškerou chuť. Med i citron přidávejte až ve chvíli, kdy bude mít čaj kolem 60 stupňů Celsia. Neničte díky vysoké teplotě vody prospěšné enzymy. Ty se v medu dají uchovat jen při nižší teplotě. 

Zdroje informací: Proč byste neměli mačkat čajový sáček: mnoho lidí to neví  – iReceptář.cz

https://www.celostnimedicina.cz/mackate-cajove-sacky-co-se-z-nich-uvolnuje/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...