Kozí mléko, které obsahuje menší množství tukových globulí napomáhá hlavně těm, jenž jsou alergický na bílkovinu kravského mléka. Kozí mléko z farmy chutná čerstvé nejlépe. Jedná se o superpotravinu, která obsahuje řadu zdravotních benefitů. Navíc je i lépe stravitelná, díky tzv. sýřenině, která prochází zažívacím traktem rychleji. Doma si můžete vyrobit dokonalou kozí kysanku. Je plná výživných látek, včetně důležitých minerálů apod.
Jak vyrobit kozí kysanku?
Čerstvě nadojené kozí mléko je vhodné zprvu pasterizovat. V
praxi to znamená, že se mléko musí ohřát na teplotu kolem 65 stupňů Celsia. V
krátkém čase tak dojde k tzv. krátké pasterizaci. Konstantní teplotu je třeba
udržet po dobu zhruba alespoň třiceti minut. Poté je třeba mléko zprudka
zchladit, nejlépe v hrnci s ledovou vodou. Jako startovací kulturu pro výrobu
kozí kysanky můžete použít více produktů. Hodit se bude pro výrobu kysanky
nejlépe speciální mlékárenská kultura pro jogurty nebo kvalitní bílý jogurt.
Označený by měl být nejlépe logem "živý".
Pozor na teplotu mléka
Jakmile budete přidávat startovací kulturu, je třeba ohlídat
správnou teplotu mléka, ta by se měla pohybovat v rozmezí od 38 do 42 stupňů
Celsia. Kulturu nechte poté v mléce rozptýlit tak, aby se netvořily zbytečně
velké hrudky. Mléko nechte tzv. fermentovat. S fermentací je třeba počítat
dlouhých 5 až 8 hodin do doby, dokud mléko jednoduše nezhoustne na požadovanou
hustotu. Jakmile bude mít mléko správně nakyslou chuť, můžeme mluvit o
kysance. Čím déle necháte mléko kysat, tím lepší nakyslou chuť můžete získat.
Po ukončení procesu s fermentací nechte mléko v chladu po dobu ještě 6 až 12
hodin.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Kozí kysanka je bohatá na minerály, vitamíny i probiotika. Díky ní můžete zlepšit v těle i střevní mikroflóru. Při pravidelné konzumaci dostanete do těla navíc i živé bakterie, které umožní i lepší vstřebávání živin. Kozí kysanka byla kdysi zdravím nápojem venkovských obyvatel. Dnes se od výroby hodně upustilo. A to je opravdu velká škoda.
Kozí kysanka je zdravá alternativa jogurtů i kefírů. Tato
jedinečná funkční potravina podporuje zdravě i váš imunitní systém. Jedná se o
méně sladší mléčný výrobek, který přispívá u některých lidí i k redukci
váhy.
Přínos má i ekologický
Kozy se umí na rozdíl od krav pást na chudých pastvinách.
Kozí kysanku nebylo dříve těžké sehnat i v hůře dostupných horských oblastech.
Na rozdíl od běžného mléka má kysanka jemnější chuť. Zkuste ji ochutnat v
mezičase čtení i vy. Určitě nebudete litovat.
Zdroje informací: https://primanapady.cz/clanek-397882-z-obycejneho-mleka-superpotravina-jak-si-doma-vyrobit-dokonalou-kysanku
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková


Komentáře
Okomentovat