Přeskočit na hlavní obsah

Kozí mléko: proč je pro naše tělo tak skvělé?

Kozí mléko, které obsahuje menší množství tukových globulí napomáhá hlavně těm, jenž jsou alergický na bílkovinu kravského mléka. Kozí mléko z farmy chutná čerstvé nejlépe. Jedná se o superpotravinu, která obsahuje řadu zdravotních benefitů. Navíc je i lépe stravitelná, díky tzv. sýřenině, která prochází zažívacím traktem rychleji.  Doma si můžete vyrobit dokonalou kozí kysanku. Je plná výživných látek, včetně důležitých minerálů apod.



Jak vyrobit kozí kysanku?

Čerstvě nadojené kozí mléko je vhodné zprvu pasterizovat. V praxi to znamená, že se mléko musí ohřát na teplotu kolem 65 stupňů Celsia. V krátkém čase tak dojde k tzv. krátké pasterizaci. Konstantní teplotu je třeba udržet po dobu zhruba alespoň třiceti minut. Poté je třeba mléko zprudka zchladit, nejlépe v hrnci s ledovou vodou. Jako startovací kulturu pro výrobu kozí kysanky můžete použít více produktů. Hodit se bude pro výrobu kysanky nejlépe speciální mlékárenská kultura pro jogurty nebo kvalitní bílý jogurt. Označený by měl být nejlépe logem "živý". 

Pozor na teplotu mléka

Jakmile budete přidávat startovací kulturu, je třeba ohlídat správnou teplotu mléka, ta by se měla pohybovat v rozmezí od 38 do 42 stupňů Celsia. Kulturu nechte poté v mléce rozptýlit tak, aby se netvořily zbytečně velké hrudky. Mléko nechte tzv. fermentovat. S fermentací je třeba počítat dlouhých 5 až 8 hodin do doby, dokud mléko jednoduše nezhoustne na požadovanou hustotu. Jakmile bude mít mléko správně nakyslou chuť, můžeme mluvit o kysance. Čím déle necháte mléko kysat, tím lepší nakyslou chuť můžete získat. Po ukončení procesu s fermentací nechte mléko v chladu po dobu ještě 6 až 12 hodin. 

Foto: Pixabay

Kozí kysanka je bohatá na minerály, vitamíny i probiotika. Díky ní můžete zlepšit v těle i střevní mikroflóru. Při pravidelné konzumaci dostanete do těla navíc i živé bakterie, které umožní i lepší vstřebávání živin. Kozí kysanka byla kdysi zdravím nápojem venkovských obyvatel. Dnes se od výroby hodně upustilo. A to je opravdu velká škoda. 

Kozí kysanka je zdravá alternativa jogurtů i kefírů. Tato jedinečná funkční potravina podporuje zdravě i váš imunitní systém. Jedná se o méně sladší mléčný výrobek, který přispívá u některých lidí i k redukci váhy. 

Přínos má i ekologický

Kozy se umí na rozdíl od krav pást na chudých pastvinách. Kozí kysanku nebylo dříve těžké sehnat i v hůře dostupných horských oblastech. Na rozdíl od běžného mléka má kysanka jemnější chuť. Zkuste ji ochutnat v mezičase čtení i vy. Určitě nebudete litovat. 

Zdroje informací: https://primanapady.cz/clanek-397882-z-obycejneho-mleka-superpotravina-jak-si-doma-vyrobit-dokonalou-kysanku

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...