Vůně domova, jenž provoní pravá vanilka často připomene čas nadcházejících Vánoc. Ani se kolikrát nenadějete a vánoční svátky jsou tu. Pečení sladkého vánočního cukroví se často neobejde bez ingrediencí jako je právě vanilka. Rozdíl mezi vanilinovým cukrem a tím, který je vyroben z vanilky je vskutku obrovský. I když se v názvu trochu cukry podobají, rozdíl v chuti i kvalitě je zkrátka nemalý. Nekupujte zbytečně levný cukr. Vsaďte raději na pravou kvalitní vanilku.
Vanilka aneb koření Aztéků a Toltéků
Jemné, aromatické koření jménem vanilka, které používá řada
z vás do sladkých jídel na ochucení krémů, nebo při pečení vánočního cukroví
pochází až z Mexika. Jedná se o fermentované tobolky vzácných druhů orchidejí
rodu vanilovník přezdívaný též často jako černý lusk. Kdysi dávno ho
používali lidé na povzbuzení srdeční činnosti i k celkovému povzbuzení těla.
Dnes můžete pravou vanilku běžně koupit v obchodě.
Co se děje s květem po opylení
Květ po opylení dozrává postupně v tobolku. Nezralé tobolky
se z květu napřed odřežou, spaří, následně se fermentují a poté se pak i
nějakou dobu suší. Vanilku prozradí nejčastěji nejen silné aroma sladké
vůně, ale i specifická hnědočerná barva. V náhražce vanilinového cukru
takovou příměs nikdy neuvidíte. Ve vanilinovém cukru žádná vanilka není. Jde
jen a pouze o levnou náhražku. Patrný rozdíl poznáte nejen ve vůni, kvalitě,
ale také v ceně. Vanilinový cukr je výrazně levnější.
Vůně vánočního cukroví s vanilinovým cukrem do světa nikdy
zkrátka neprorazí. Během nákupu vanilkových sáčků se vždy nezapomeňte podívat
na složení a obsah pravé vanilky. Čím vyšší procento vanilka na obale bude
mít, tím více na kvalitě obsahu sáčku získá. Ve vanilkovém cukru po
rozbalení by měly být vidět vždy i jakési drobné černé tečky. Vanilkový cukr se
krásně rozvoní již po otevření jednorázového balení. Obsah vanilky se pohybuje
nejčastěji mezi 0,5 až 8 procenty.
Grafika na obale vítězí
Jak poznat na první pohled, že cukr obsahuje vanilku? Cukry
s pravou vanilkou mají na obale logo tobolky a vanilkového květu. Vanilinový
cukr na obale žádné zobrazení vanilky mí ani nesmí.
Vanilkový cukr si můžete vyrobit i sami doma
Z rozříznuté tobolky vydlabejte zprvu semínka. Lusk
nakrájejte na drobné kousky, které s cukrem postupně rozmixujte. Na jeden lusk
vám postačí zhruba půl kg třtinového cukru. Jakmile se cukr s luskem spojí,
vznikne příjemný vanilkový prášek na obalení svátečních vanilkových rohlíčků.
Pokud si cukr budete chtít uchovat na horší časy, postačí lusk nechat v dobře
uzavíratelné láhvi dobře zanořený. Aroma cukru se nasaje po zhruba až 3
týdnech. Tato varianta je pro hospodyňky nejlevnější. Pokud potřebujete
vanilkového cukru na pečení cukroví více, určitě se vám domácí vanilkový cukr
vyplatí i finančně. Jeden lusk vanilky vás vyjde na zhruba na 40 Kč.
Pokud budete potřebovat vanilkového cukru naopak méně,
postačí do zhruba 200 gramů cukru přidat semínka z jednoho lusku. Vše je třeba
důkladně promíchat. Po pár dnech se semínka odleží a aroma z cukru provoní
krásně i vaše domácí cukroví.
Výhoda vanilkového cukru
Vanilkového cukru se v poměru s vanilinovým cukrem
spotřebuje vždy o dost menší množství. Vanilinového cukru je nutné přidat do
cukroví vždy o něco více, i tak to nebude nikdy takové jako když použijete
pravou vanilku. Syntetický ethylvanilin je chemická sloučenina, která pravou
vanilku ve vanilinovém cukru zdaleka ani nepřipomíná.
Náhledové foto: Pixabay


Komentáře
Okomentovat