Přeskočit na hlavní obsah

Naučte se druhy cukru nejen rozeznávat, ale i správně používat

Vůně domova, jenž provoní pravá vanilka často připomene čas nadcházejících Vánoc. Ani se kolikrát nenadějete a vánoční svátky jsou tu. Pečení sladkého vánočního cukroví se často neobejde bez ingrediencí jako je právě vanilka. Rozdíl mezi vanilinovým cukrem a tím, který je vyroben z vanilky je vskutku obrovský. I když se v názvu trochu cukry podobají, rozdíl v chuti i kvalitě je zkrátka nemalý. Nekupujte zbytečně levný cukr. Vsaďte raději na pravou kvalitní vanilku.



Vanilka aneb koření Aztéků a Toltéků

Jemné, aromatické koření jménem vanilka, které používá řada z vás do sladkých jídel na ochucení krémů, nebo při pečení vánočního cukroví pochází až z Mexika. Jedná se o fermentované tobolky vzácných druhů orchidejí rodu vanilovník přezdívaný též často jako černý lusk. Kdysi dávno ho používali lidé na povzbuzení srdeční činnosti i k celkovému povzbuzení těla. Dnes můžete pravou vanilku běžně koupit v obchodě. 

Co se děje s květem po opylení

Květ po opylení dozrává postupně v tobolku. Nezralé tobolky se z květu napřed odřežou, spaří, následně se fermentují a poté se pak i nějakou dobu suší. Vanilku prozradí nejčastěji nejen silné aroma sladké vůně, ale i specifická hnědočerná barva. V náhražce vanilinového cukru takovou příměs nikdy neuvidíte. Ve vanilinovém cukru žádná vanilka není. Jde jen a pouze o levnou náhražku. Patrný rozdíl poznáte nejen ve vůni, kvalitě, ale také v ceně. Vanilinový cukr je výrazně levnější. 

Vůně vánočního cukroví s vanilinovým cukrem do světa nikdy zkrátka neprorazí. Během nákupu vanilkových sáčků se vždy nezapomeňte podívat na složení a obsah pravé vanilky. Čím vyšší procento vanilka na obale bude mít, tím více na kvalitě obsahu sáčku získá. Ve vanilkovém cukru po rozbalení by měly být vidět vždy i jakési drobné černé tečky. Vanilkový cukr se krásně rozvoní již po otevření jednorázového balení. Obsah vanilky se pohybuje nejčastěji mezi 0,5 až 8 procenty. 



Grafika na obale vítězí 

Jak poznat na první pohled, že cukr obsahuje vanilku? Cukry s pravou vanilkou mají na obale logo tobolky a vanilkového květu. Vanilinový cukr na obale žádné zobrazení vanilky mí ani nesmí. 

Vanilkový cukr si můžete vyrobit i sami doma

Z rozříznuté tobolky vydlabejte zprvu semínka. Lusk nakrájejte na drobné kousky, které s cukrem postupně rozmixujte. Na jeden lusk vám postačí zhruba půl kg třtinového cukru. Jakmile se cukr s luskem spojí, vznikne příjemný vanilkový prášek na obalení svátečních vanilkových rohlíčků. Pokud si cukr budete chtít uchovat na horší časy, postačí lusk nechat v dobře uzavíratelné láhvi dobře zanořený. Aroma cukru se nasaje po zhruba až 3 týdnech. Tato varianta je pro hospodyňky nejlevnější. Pokud potřebujete vanilkového cukru na pečení cukroví více, určitě se vám domácí vanilkový cukr vyplatí i finančně. Jeden lusk vanilky vás vyjde na zhruba na 40 Kč. 

Pokud budete potřebovat vanilkového cukru naopak méně, postačí do zhruba 200 gramů cukru přidat semínka z jednoho lusku. Vše je třeba důkladně promíchat. Po pár dnech se semínka odleží a aroma z cukru provoní krásně i vaše domácí cukroví. 

Výhoda vanilkového cukru

Vanilkového cukru se v poměru s vanilinovým cukrem spotřebuje vždy o dost menší množství. Vanilinového cukru je nutné přidat do cukroví vždy o něco více, i tak to nebude nikdy takové jako když použijete pravou vanilku. Syntetický ethylvanilin je chemická sloučenina, která pravou vanilku ve vanilinovém cukru zdaleka ani nepřipomíná. 

Zdroje https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/prorad%C3%ADme-rozd%C3%ADl-mezi-cukrem-vanilkov%C3%BDm-a-vanilinov%C3%BDm-i-jak-s-nimi-p%C5%99i-pe%C4%8Den%C3%AD-pracovat/ar-AA1vVXlw?ocid=msedgntp&pc=HCTS&cvid=690d8ac4a84b40868ac80ad82ba07df3&ei=25

https://living.iprima.cz/poznate-rozdil-mezi-cukrem-vanilkovym-a-vanilinovym-jak-s-nimi-pri-peceni-pracovat-418584

https://www.toprecepty.cz/clanky/9516-vanilkovy-cukr-nemusite-kupovat-mnohem-lepsi-si-pripravite-sami-nadherne-voni-a-jeste-vyjde-levneji/

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...