Nastal čas na nákup sladkých mandarinek, jenž zná každý z dětství, kdy chodil domů ještě Mikuláš a čert. Odolat vůni těmto citrusům umí dnes jen málokdo. Pod tenkou slupkou se často skrývá sladký lahodný plod, který milují nejen děti, ale i dospělý. Chuť mandarinek není jen ostrá a štiplavá jako to bývá často u nezralých pomerančů. Mandarinky se dají jíst v začátku prosince na kila. Ne všem to ale může svědčit.
Mandarinky neobsahují kalorie
Mandarinky jsou pro ty, co mají citlivou pleť trochu
omezením. Obsahují potřebného vitamínu C více než si vůbec dokážete představit.
Překyselený žaludek dává často o sobě vědět nepříjemným pálením žáhy. Se
sladkokyselými plody by se to tolik zase přehánět nemělo. Jsou vhodné
především pro ty, kteří chtějí držet dietu. Nabízejte je nejlépe jako svačinu.
Pod tenkou slupkou se ukrývá spousta cenných látek i důležitých živin. Obsahují
navíc i potřebnou vlákninu, která je důležitá pro rozpouštění tuku v oblasti
srdce i břicha. Pokud hodláte snížit v těle cholesterol, jezte mandarinky
denně.
Pozor na nobiletin
Možná každý z vás má ve zvyku mandarinky loupat z bílých
vláken, které pod slupkou na plodu zůstávají. Právě to je velká škoda.
Nezbavujte se jich. Bílá vlákna obsahují látku zvanou nobiletin, která patří
mezi zdravé flavony. Jedná se o látky, které snižují cholesterol, a navíc
působí i protizánětlivě. Mandarinku proto jezte celou i s vlákny které se na
plodu po oloupaní samovolně drží.
Mandarinky konzumujte nejlépe syrové, jedině tak z nich
získáte nejvíce potřebný látek. Vyhněte se kompotům, které bývají často plné
cukru. Syrové mandarinky jsou nenahraditelné, proto je v období jejich častého
prodeje konzumujte co nejvíce.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Nálev z mandarinkové kůry
Pokud chcete pro tělo získat co nejvíce niboletinu, zkuste
svařit slupky ze čtyř čerstvě oloupaných mandarinek v jednom litru vody po dobu
2 až 3 minut. Slupky po svaření nechte stát pod pokličkou ještě dalších
deset minut. Teprve poté je možné nápoj popíjet.
Lidé s onemocněním ledvin by se mandarinkám měli raději
vyhnout, obsahují vysokou dávku draslíku, jenž nemocné ledviny neumí z těla
vyloučit. Mandarinky ve velkém množství mohou způsobit průjem, pálení žáhy i
nadýmání. Jsou jasným důkazem toho, že nic se nemá přehánět.
Kyseliny z mandarinek mohou narušit i zubní
sklovinu. Kyselé šťávy všeobecně působí agresivně. Je tedy na každém z
vás, kolik mandarinek si dnes dopřejete.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/mandarinky-loupani-zdravi-imunita-hubnuti/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková


Komentáře
Okomentovat