Přeskočit na hlavní obsah

Bílý povlak na čokoládě: co to pro vás znamená

Možná už se vám mnohdy stalo, že po rozbalení čokolády na vás vykoukl nevzhledný bílý povlak. Tukový výkvět na cukrovinkách přitom není vůbec na škodu. Čokoládu nemusíte ihned vyhazovat. Jde jen o vysrážený tuk, který se při kolísání teploty náhle objevil. Nejedná se tudíž o kazivost ani počátek vzniku plísní. 



Výkvět má dvě formy

Pokud se na vaší čokoládě náhle objeví šedivý povlak, není důvod proč byste měli náhle zoufat, nebo panikařit. Čokoláda v jistém ohledu změní svoji strukturu, ale chuťově bude pravděpodobně jen o něco málo měkčí. Výsledkem bývá často nesprávné uskladnění v chladu. Postačí malá drobná odchylka, kdy se kakaové máslo postupně od zbytku čokolády oddělí. Tuková vrstva se nejčastěji usadí úplně nahoře. Čokoláda nabyde tak zbytečně dojem, že je zkažená. 

Výkvět čokolády může být jak tukový, tak i cukrový. Kromě odděleného tuku se může rozpustit i samotný cukr. Děje se to nejčastěji v době, kdy je čokoláda vystavena nadměrné vlhkosti. Cukr, který postupně vystoupá nahoru na samotný povrch zanechá za sebou jemný bílý povlak.

Tabulka čokolády přenesená z nadměrného tepla do zimy, a naopak ztrácí nejen na vzhledu, ale i na celkové kvalitě. Dalo by se říci, že všeobecně měkne. Nic to nemění na tom, že by se nedala bez zdravotních rizik plně konzumovat. 

Re-temperování

Pokud chcete vrátit čokoládě lesk, vzhled i křupavost, pak je na místě udělat malý pokus. Kakaové máslo nechte tzv. vykrystalizovat. Jde o proces zahřívání a zároveň i prudšího ochlazování, které při vzájemném propojení vrátí čokoládě křupavost. Kvalitní čokoláda by se vám po ztuhnutí rozpustit v ruce jen tak neměla, pokud je příliš měkká, vraťte ji na místo, kde si udrží svoji konzistenci. Teplota by se měla pohybovat ideálně kolem 18 až 20 stupňů Celsia. Re temperování se využívá nejčastěji při výrobě pralinek, nebo v době, kdy se chcete čokoládu tzv. profesionálně dekorovat. 

Životnost závisí na obsahu kakaové hmoty

Čím více kakaové hmoty v čokoládě najdete, tím více toho vaše čokoláda pravděpodobně přežije. Jakmile ji necháte ale dlouho na vzduchu, může vám po čase i nepříjemně žluknout. Poznáte to nejen na vzhledu, ale i na její chuti. Čokoládu je třeba umět správně uskladnit. Uložte ji proto nejlépe do vzduchotěsného boxu na suché, chladnější a temnější místo. Jakmile nebude mít přístup k vzduchu, nebude se ani kazit. 

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/zdravi/bily-povlak-na-cokolade-1/

https://www.ireceptar.cz/zdravi/bily-povlak-na-cokolade/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...