Oddenek zázvoru je dobré uchovat si hlavně na zimu. Hodí se do polévek, limonád, čaje, marinád, do perníku i jako kořenící směs ke kari pokrmům. Jde o odolný kořen, který svou vitalitu nevzdá ani po dlouhé cestě z Asie do Čech. Jak ho ale skladovat? Ne vždy je dobré loupat ho a skladovat při velmi nízkých teplotách v lednici.
Kam se zázvorem
Uchovejte ho nejlépe ve spíži, kam nepřijde slunce, světlo
ani vlhko. Jakmile začne kořen vykazovat známky scvrknutí, přijdete často
i o lahodnou chuť. Nedovolte proto, aby ztratil konzistenci, i šťavnatost. Nenechte
ho vysušit. I když zázvor nakrojíte, často se na řezné ráně stáhne a
uschne. Aby k tomuto procesu nedocházelo příliš často, postačí kořen obalit do
vlhké utěrky.
Na delší skladování využijte možnosti vzduchotěsného obalu.
Kořen zázvoru vám zde vydrží ležet bez známek kazivosti i několik dlouhých
týdnů. Vždy vybírejte pro uskladnění jen zdravé plody bez známek hniloby či
měknutí. Kořen by měl být vždy pevný.
Čím mladší kořen z Asie si ulovíte, tím lépe si na chuti
pochutnáte. Má často nasládlou chuť, které v zázvorovém čaji odolá jen málokdo.
Pokud si jeho benefity budete chtít uchovat na delší dobu, je možné zázvor
skladovat i na mrazáku.
Jakmile vykazuje zázvor známky seschnutí či přítomnost
zelených oček, nevyhazujte ho, stojí téměř za zvážení, vypěstovat si ho i u vás
doma v květináči. Pokud máte doma dostatek vlhka, i tepla, není se čeho obávat.
Pro pěstování vyberte nejlépe širší nádobu, nezapomeňte, že zázvor roste
do šířky, ne do výšky. Jakmile bude oddenek seschlý, namočte ho přes noc
nejlépe do vody. Za zhruba 4 až 6 měsíců můžete zázvor sklízet. Prospěje mu
nejlépe zahradní zemina s pískem obohacená o výživný kompost. Výhodou je jeho
tenká slupka a jemná chuť bez štiplavé příchuti.
Jak uložit zázvor na delší časy
Zázvor zprvu očistěte, oloupejte a nakrájejte ho na menší
kousky. Uložte ho klidně i do obyčejného sáčku. Takto vám vydrží i čtvrt roku
beze změn. Pozvolným rozmrazením přijde opět ke své chuti. Nastrouhaný bude
chutnat ještě lépe. K uskladnění využijte nejlépe tvořítka na led.
Nastrouhaný zázvor do přihrádek volně poskládejte a zalijte ho před zmrazením i
malým množstvím vody. Ledové kostky tak můžete během vaření přidat pohodlně
i k běžným pokrmům.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Gingeroly
Gingeroly patří mezi hlavní složky zázvoru, které mají
protizánětlivé účinky. Pokud si chcete na zázvoru pochutnat, sušit ho můžete i
pro účel kandovaného produktu. Je možné si na něm pochutnat i ho použít v době
nevolnosti či nachlazení. Zázvor sušte nejlépe v troubě při 50 až 60
stupních Celsia. Dvířka od trouby nechte kvůli vlhkosti volně pootevřená.
Plátky zázvoru sušte pozvolna tak, aby se později daly dobře žvýkat. Kdo, chce
může plátky zázvoru obalit i v cukru.
Co když kořen seschne
Pokud kořen nevykazuje známky plísní či hniloby, jednoduše
ho nastrouhejte a usušte. Přidat ho můžete do různých přípravků na vlasy. Hojí
dobře seboreu či lupy.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/skladovani-zazvor-mrazak-kuchyne/
https://rajpohody.cz/jak-susit-zazvor-doma-v-susicce-v-troube-i-bez-trouby-na-novinach/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková


Komentáře
Okomentovat