Penne, špagety či tagliatelle, každé těstoviny potřebují svůj čas. Pokrm Italů, který je vždy lehký a velmi chutný ohromí často i českou kuchyni. Stačí během vaření dodržet jen správná pravidla a z pokrmu se rázem stane opravdový kulinářský nevšední zážitek.
Jak většinou solíme
Řada lidí má zajetý rituál, kdy těstoviny osolí ještě dříve,
než se stihne voda vařit. Doba prosolení může přitom změnit chuť celého pokrmu.
Italové v tom mají jasno a učí to i české kuchaře. I zdánlivá banalita v
osolení pokrmu může hrát vekou roli. Kdy solit těstoviny a za jakých podmínek
je to nejlepší?
Hodit do vody, osolit, počkat a scedit
Tak to mají kuchaři zažité v Česku. Jenže právě tady dochází
ke změně chuti celého pokrmu. Vhazovat sůl v době, kdy jsou těstoviny na skus
měkké je zkrátka už pozdě. Jakmile nasají těstoviny vodu, sůl již do těsta
nepřijmou. Výsledkem bývá často rozvařená blátivá hmota bez chuti. Přitom
ke zlepšení chuti stačí tak málo. Sůl je třeba vhodit do vody ve chvíli, kdy
voda vře a těstoviny jsou ještě tvrdé. Jedině tak mohou nasáknout přiměřeně
slanou vodu během varu.
Bublání vody rozhodne o chuti
V době, kdy voda vře přidejte půl lžíce soli na jeden litr
vody. Nikdy nevhazujte sůl do studené či vlažné vody. Počkejte až voda začne
řádně bublat. Těstoviny absorbují sůl nejlépe během doby, kdy se voda vaří. Osolená
voda pomáhá udržet těstovinám tvar i správnou kondici. Italové tvrdí, že
voda na těstoviny má být o něco slanější, než je jejich vlastní moře. Možná by
bylo nejlepší, vydat se na průzkum rovnou do Itálie. Tam vaří těstoviny na
mnoho způsobů.
Těstoviny vařte vždy v dostatečném množství vody. Je
zapotřebí, aby se sůl ve vodě rovnoměrně rozložila a těstoviny se v hrnci během
vaření nemacerovaly. Volný pohyb v osolené vodě právě zajistí jejich dobrou
kvalitu.
Vždy dodržujte určený čas
Čas vaření rozhodne o tom, v jaké kondici těstoviny po
dovaření najdete. Těstoviny uvařené na skus jsou nejstravitelnější. Lépe
drží chuť omáčky a díky jejich pevnější struktuře se hned tak nerozpustí.
Každý typ těstovin má na obale doporučený čas doby varu. Pokud chcete udržet
skvělou chuť pokrmu, dodržujte čas přesně.
Těstoviny před koncem varu vždy ochutnejte. Tak nejlépe
poznáte, jak vám budou chutnat. Převařené těstoviny většinou ztrácí svoji chuť,
jsou měkké a rozpadají se.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/kdy-solit-testoviny/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat