Přeskočit na hlavní obsah

Klíčem k dobrým těstovinám je správně osolená voda. Co doporučují Italové?

Penne, špagety či tagliatelle, každé těstoviny potřebují svůj čas. Pokrm Italů, který je vždy lehký a velmi chutný ohromí často i českou kuchyni. Stačí během vaření dodržet jen správná pravidla a z pokrmu se rázem stane opravdový kulinářský nevšední zážitek. 



Jak většinou solíme

Řada lidí má zajetý rituál, kdy těstoviny osolí ještě dříve, než se stihne voda vařit. Doba prosolení může přitom změnit chuť celého pokrmu. Italové v tom mají jasno a učí to i české kuchaře. I zdánlivá banalita v osolení pokrmu může hrát vekou roli. Kdy solit těstoviny a za jakých podmínek je to nejlepší?

Hodit do vody, osolit, počkat a scedit

Tak to mají kuchaři zažité v Česku. Jenže právě tady dochází ke změně chuti celého pokrmu. Vhazovat sůl v době, kdy jsou těstoviny na skus měkké je zkrátka už pozdě. Jakmile nasají těstoviny vodu, sůl již do těsta nepřijmou. Výsledkem bývá často rozvařená blátivá hmota bez chuti. Přitom ke zlepšení chuti stačí tak málo. Sůl je třeba vhodit do vody ve chvíli, kdy voda vře a těstoviny jsou ještě tvrdé. Jedině tak mohou nasáknout přiměřeně slanou vodu během varu.

Bublání vody rozhodne o chuti

V době, kdy voda vře přidejte půl lžíce soli na jeden litr vody. Nikdy nevhazujte sůl do studené či vlažné vody. Počkejte až voda začne řádně bublat. Těstoviny absorbují sůl nejlépe během doby, kdy se voda vaří. Osolená voda pomáhá udržet těstovinám tvar i správnou kondici. Italové tvrdí, že voda na těstoviny má být o něco slanější, než je jejich vlastní moře. Možná by bylo nejlepší, vydat se na průzkum rovnou do Itálie. Tam vaří těstoviny na mnoho způsobů. 

Těstoviny vařte vždy v dostatečném množství vody. Je zapotřebí, aby se sůl ve vodě rovnoměrně rozložila a těstoviny se v hrnci během vaření nemacerovaly. Volný pohyb v osolené vodě právě zajistí jejich dobrou kvalitu. 

Vždy dodržujte určený čas

Čas vaření rozhodne o tom, v jaké kondici těstoviny po dovaření najdete. Těstoviny uvařené na skus jsou nejstravitelnější. Lépe drží chuť omáčky a díky jejich pevnější struktuře se hned tak nerozpustí. Každý typ těstovin má na obale doporučený čas doby varu. Pokud chcete udržet skvělou chuť pokrmu, dodržujte čas přesně. 

Těstoviny před koncem varu vždy ochutnejte. Tak nejlépe poznáte, jak vám budou chutnat. Převařené těstoviny většinou ztrácí svoji chuť, jsou měkké a rozpadají se. 

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/kdy-solit-testoviny/

https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-co-mozna-nevite-o-vareni-testovin-vodu-solte-az-kdyz-je-varici-a-porci-odmerte-pomoci-naberacky-87254

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...