Polentu zná u nás jen málokdo. Kukuřičnou krupici stačí přitom povařit ve vývaru a rázem máte chutný pokrm, který znají především v Itálii. Co dalšího je na ní zajímavé?
Co vlastně je ta polenta?
Jedná se o kukuřičnou kaši, která obsahuje hlavně
sacharidy, vlákninu, vitamíny skupiny B, i minerály. Výhodou polenty je, že ji
můžete kombinovat na mnoho způsobů. Navíc ji využijí i dietáři. Má mnohem
nižší kalorickou hodnotu, obsahuje daleko méně sacharidů než například brambory
či těstoviny. V severní Itálii konzumují polentu jako zcela běžnou přílohu.
Je to nejenom rychlý, ale i levný pokrm, který se zavděčí i celiakům. Je
vyrobena prakticky jen z kukuřičné krupice, takže neobsahuje ani lepek.
Konzumovat ji mohou, děti, alergici i senioři. Vhodná je tedy pro
všechny.
Jak polentu využít
Dostali jste po přečtení prvního odstavce hlad? Připravit si
můžete v mžiku i mini pizzu z pravé polenty. Tu lze dochutit téměř čímkoliv,
s passatou a bazalkou si budete připadat jako byste se ocitli náhle v Itálii. Na
opečené plátky polenty můžete naskládat mozzarellu, pesto, nebo olivy. Chutnat
bude dobře i s houbami či rybami.
Na dochucení postačí přidat sůl, olivový olej, nebo také
sýr. Hebká kaše vám musí ale dobře zhoustnout, pak se může jako příloha hodit
nejen k masu, ale posléze se může také krájet, nebo opékat. Opečené plátky
polenty nahradí v letu a shonu brambory či rýži. Jedná se o zdravou výživu,
která se hodí i jako hlavní chod k husté rajčatové omáčce. Může to být i rychlá
alternativa večeře, kterou ocení hlavni ti, co neradi dlouho vaří.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Polentu můžete připravit i nasladko
Přidat k ní můžete i ovoce, skořici, nebo také ořechy.
Chutná podobně jako krupicová kaše. Do hrnce přidejte půl litru mléka a špetku
soli. Ingredience přiveďte postupně k varu a za stálého míchaní nasypte i 100 g
polenty. Polentu ochuťte pro zlepšení jemnější chuti medem. Po zhruba
deseti minutách vám vznikne hustá kaše. Dochutit ji můžete ovocem či vanilkou.
Výhodou je, že ji můžete nabídnou téměř komukoliv, je totiž bezlepková, chutná
a snadno i stravitelná.
Polentu znají i jinde
Kromě Itálie si na ni můžete pochutnat i v Chorvatsku, v
Černé Hoře, Moldavsku, či Rumunsku. Podobně jako se u nás jedly kroupy, jinde
se jedla polenta. Polentu znali kdysi i ve starověku staří Římané, kteří si
pomyslnou polentu připravovali z ječmene či prosa. Jednalo se především o
jídlo chudých. Dnes ji zakoupíte v každém obchodě se zdravou výživou. Vybírat
můžete z různých barev. Lišit se bude navzájem i svojí hrubostí zrn, stačí si
jen mezi všemi vybrat.
Zdroje informací: https://mrazeneryby.cz/kukuricna-kase-starodavny-pokrm-plny-chuti-a-zdravi/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
.jpg)

Polenta je výborná. Na opravdu dobrou ale musí člověk do Itálie. U nás je často taková suchá...
OdpovědětVymazat