Káva může být pro mnohé z vás životabudičem, ale jen do jisté míry. Pokud si k ranní kávě dopřejete některé nevhodné druhy potravin, není divu, že si zaděláte na zažívací obtíže, nebo dokonce pálení žáhy. Lidé s refluxem by měli být obzvlášť opatrný.
Co si ke kávě raději nedávat
Vyhněte se rozhodně citrusovým plodům. Káva i citrusy
stimulují tvorbu žaludeční kyseliny. Pokud je jí přemíra, není divu, že se
začnou obtíže s vracením kyselých šťáv do jícnu znovu objevovat i krátce potom,
co citrusy po kávě sníte. Káva navíc obsahuje látky, které jícen uvolní.
Svěračem pak projde snadno jídlo zpět. Kávu je proto lépe pít po jídle než
nalačno, nedráždí tolik žaludek.
Pozor na mléko a mléčné výrobky
Pokud vaše tělo postrádá potřebný vápník, je třeba zamyslet
se nad množstvím kávy, které přes den pijete. Káva v kombinaci s mlékem
vápník spíše odbourává. I když si ráno dopřejete zdravý jogurt, káva vám
díky její kyselosti snižuje vápník i jeho vstřebávání. Vždy je při pití kávy
dobré nahradit dávku vápníku znovu.
Ani smažené pokrmy nejsou vhodné
Smažená jídla s vysokým obsahem soli, jak už dávno víte,
zvyšují cholesterol. V kombinaci s pitím kávy, může jít i o velmi vysoké
hodnoty. Nefiltrovaná káva obsahuje látku zvanou cafestol, která při
požití většího množství může začít zvyšovat hladinu cholesterolu. Přidá-li se k
tomu ještě konzumace nezdravých tuků z přepáleného jídla na oleji, může to
zatížit ve výsledku i vaše srdce. Přidáním smetany, či tučného mléka se
může hladina rapidně zvýšit.
Kávu kombinujte bez problémů s ořechy, vločkami či semínky
Potraviny, které neblokují vstřebávání živin ve spojení s
kávou není příliš mnoho, přesto se však nějaké najdou. Jde například i o
bobulové plody, či různé druhy ořechů. Kávu můžete bez problémů kombinovat
i s vločkami či nejrůznějšími semínky. Tuky i bílkoviny z ořechů mohou mírnit
dopad na podrážděný žaludek. Pití kávy nalačno tak může díky ořechům zmírnit i
pálení žáhy.
Vyhněte se červenému masu i cereáliím
Cereálie, které obsahují řadu minerálů mohou být díky kávě
hůře vstřebatelné. To samé platí i u červeného masa, které obsahuje zinek a
železo. Budete-li pít kávu krátce po konzumaci červeného masa, může to mít
vliv i na počet červených krvinek. Těch není v těle nikdo dost. Díky kávě
můžete snadno přijít i ke vzniku tzv. anémie neboli chudokrevnosti. Káva má za
určitých okolností spíše brát, než dávat. Pokud se ale nevhodným potravinám
přes den vyhnete, můžete si šálek kávy bez problémů vychutnat.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/zdravi/ktere-potraviny-nekombinovat-s-kavou/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková


Komentáře
Okomentovat