Pokud chcete na podzim dopřát tělu trochu více tuku i vzácných živin, neváhejte sáhnout v obchodech po uzené makrele. Je zdravější než kdejaký losos, či mražené filé. Drahé ryby nemusí nutně znamenat, že máte doma ten největší komfort. Makrela předběhne ve zdravé výživě i tuňáka.
Makrela je levnější
Makrela obsahuje kromě tuku i zdravé Omega3 mastné kyseliny,
proto je hojně prodávaná. Pomáhá všem, kteří bojují nejen s oslabenou imunitou,
ale i těm, kteří dlouhodobě řeší zánět v těle. Nejvíce tuku mívá makrela v době
podzimu. Její maso je velmi chutné, nadýchané, ale také šťavnaté. Při konzumaci
této ryby je třeba dávat pozor i na drobné kosti.
Ryby dvakrát týdně a dost
Makrelu připravíte velmi snadno na pánvi, kdo bojuje s časem
u vaření, nemusí si od teď dělat příliš velké vrásky. Postačí přidat zeleninu a
pár brambor. V mžiku máte na talíři zdravou a pestrou stravu. Ryby je ideální
jíst alespoň dvakrát týdně. Pokud chcete doplnit bílkoviny, vitamín D, případně
i vitamín B12 je zapotřebí konzumovat ryby pravidelně. Jednou týdně je však
málo, zkuste to raději dvakrát, ale jen ve střídmém množství. Nic se totiž
nesmí přehánět.
Makrela dokáže nasytit
Zhruba 100 gramů makrely obsahuje přibližně 1100 kJ. V rámci
hubnutí ji můžete bez problémů zařadit i do svého jídelníčku. Kromě toho pomůže
i s hodnotami zbytečně vysokého krevního tlaku, či cholesterolu. Díky vápníku,
získáte z ryb i zdravé a pevné kosti.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Zlepší vlasy i pleť
Dost možná tápete i nad tím, zdali je makrela kromě zdravé
výživy prospěšná i jinde. Pomůže díky všem prospěšným látkám nejenom pleti, ale
i vašim vlasům. Kdo se trápí kupříkladu s lupy, odteď už nemusí. Pravidelnou
dávkou živin z těchto ryb pomůžete i vlastní kůži na hlavě. Vlasy budou vypadat
nejenom zdravě, ale budou i pevnější a lesklejší.
Obsah rtuti
Jediné, co zdravé rybí benefity občas přebije, je obsah
přítomné rtuti. I ta se může v rybě jako je makrela objevovat. Velké zdravotní
riziko hrozí ale jen u nadměrné konzumace. Pozor by si měly dávat především
děti a těhotné ženy. Riziko hrozí i u jedinců s potravinovými alergiemi. Může
skončit otokem či svědivou vyrážkou.
Jak uzenou makrelu konzumovat
Skvěle bude chutnat s chilly a rajčaty, které po teplené
úpravě uvolní látku zvanou lykopen. Ta je velmi vzácná a pro tělo téměř
nepostradatelná. Jedná se o živinu rozpustnou v tucích, která patří mezi
nejsilnější antioxidanty. Chilly navíc pomůže snížit i chuť na sladké. V
kombinaci těchto dvou potravin nebude makrela chutnat ani jako ryba. Připravený
pokrm můžete podávat s rýží, kváskovým chlebem, nebo nudlemi.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/kuchyne-makrela-recept-zdravi-imunita-srdce-mozek/
https://hn.cz/c1-20348690-pozor-na-rtut-v-rybach-muze-skodit-zdravi
Náhledové foto: Foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková


Zdravější možná, lepší ne :)
OdpovědětVymazat